v

Tuesday, September 29, 2009

Ceritera 199Zarif dan Daneng menggelarkannya sebagai lagu Che Am. Masakan tidak, alunan suara inilah yang sering berkumandang daripada komputer ribaku mengisi suasana sunyi teratak kami ini.

Qasidah. Manifestasi kecintaan kepada RasuluLLAH S.A.W dan ahli kepada keluarga Baginda Rasul ini kuperdengarkan agar diri yang sentiasa bergelumang dengan dosa ini terpercik sinaran hidayah agar terus tidak leka dengan keinginan-keinginan duniawi.

Meneliti sebuah kertas kerja yang dihasilkan oleh Al-Fadhil Ustaz Fahmi Zam-Zam bertajuk Abu Hasan Ali Al-Nadwi: Keperibadian, Sejarah Hidup & Perjuangannya, beliau ada menulis pada satu nota kaki:

Saya fikir tradisi ini patut dicontohi dan diikuti supaya iman bertambah kuat, dan daya juang bertambah mantap. Mungkin jika dibuat perbandingan dengan tradisi masyarakat kita, ia sama seperti majlis bacaan "Qasidah Burdah" atau majlis Marhaban, dan majlis selawat kepada RasuluLLAH s.a.w. yang sering diadakan untuk tujuan rawatan penyakit dan usaha rohani untuk mendapatkan kesembuhan dan ketenangan.


Moga dengan kehadiran alunan qasidah daripada komputer ribaku ini sekurang-kurangnya dapat menjadi pengganti kepada majlis-majlis zikir yang sukar untuk kuhadiri ketika ini.

No comments: